Noile Obiective Globale aprobate în unanimitate de cei 193 de șefi de stat prezenți la sediul ONU din New York. Global Compact Network România pregătește planuri de implementare la nivel național

Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (Sustainable Development Goals - SDG) elaborate de Organizația Națiunilor Unite, au fost aprobate în acest weekend în unanimitate de cei 193 de șefi ai statelor membre ONU, prezenți la summit-ul organizat de UN Global Compact la New York în perioada 25-27 septembrie.
 
Cele 17 obiective, propuse comunității internaționale pentru următorii 15 ani, vizează eradicarea sărăciei extreme,  lupta împotriva inechității și injustiției și protejarea planetei. Obiectivele au, prin natura lor, un caracter global, dar atingerea lor depinde de succesul implementării la nivel local și național, unde este de așteptat să declanșeze o reacție în lanț atât în mediul de afaceri cât și la nivelul sectorului politico-administrativ.
 
România acordă o importanță deosebită evenimentului, fiind reprezentată, pentru prima dată în ultimul deceniu, la cel mai înalt nivel, de către Președintele Klaus Iohannis. Miercuri, 23 septembrie, înaintea plecării spre New York, Președintele României anunța pe contul său de Facebook: “Voi pleca la New York, la summitul ONU, unde România va fi reprezentată, pentru prima oară după 10 ani, la nivel de șef de stat. Acolo, în prezența unui număr record de președinți şi prim-miniștri, vor fi luate decizii cu privire la eradicarea sărăciei, contracararea extremismului violent sau consolidarea egalității de gen.”
 
Global Compact Network Romania, în calitate de rețea națională a UN Global Compact, militează pentru transpunerea Obiectivelor Globale la nivelul sectorului de afaceri din țara noastră și sprijină companiile – prin organizarea de sesiuni de instruire, întâlniri și dezbateri sau instrumente create  la nivelul UN Global Compact – să înțeleagă și să folosească aceste obiective pentru a acționa, a dezvolta bune practici și oportunități. Lansată în mai 2015, rețeaua numără în prezent 26 de membri, de la cele mai importante companii multinaționale prezente în România, la întreprinderi mici și mijlocii, asociații profesionale și organizații neguvernamentale.
 
“Așteptăm alături de noi cât mai multe organizații care își doresc o Românie mai bună, mai prosperă şi mai responsabilă. Companiile cu un impact major în ţara noastră au acum ocazia să îmbunătățească cu adevărat condițiile de trai prin programe sustenabile pe termen lung şi nu doar prin sponsorizări sau donații ocazionale.” – Dragoș Tuță, Director General UN Global Compact România.
 
“Prin rețeaua locală a UN Global Compact avem șansa să formăm o platformă de dialog, dar și de acțiune concretă. Ne dorim ca împreună să fim inovatori în a motiva și influența stakeholderii fiecărei companii, astfel încât să creăm efecte pe termen lung. Acțiunile noastre vor avea un impact din ce în ce mai mare pe măsură ce implicăm nu numai mediul de business, dar și autorități și societatea civilă într-un demers ce poate fi un bun exemplu de colaborare între sectorul privat și cel public.” Mariana Gheorghe, Președinte Global Compact Network România
 
Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă au fost negociate la nivelul Națiunilor Unite și înglobează comentarii și sugestii primite de la un număr foarte mare de companii semnatare ale Pactului Global (UN Global Compact), cea mai mare inițiativă din lume privitoare la sustenabilitatea corporativă. Pentru a contribui la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă, UN Global Compact solicită companiilor să dea, înainte de orice, dovadă de responsabilitate, pentru ca apoi să identifice și să valorifice oportunitățile de a rezolva provocări sociale prin afaceri inovative și colaborare.
 
 „În calitate de membru fondator al rețelei locale Global Compact Network Romania ne-am asumat susținerea pe termen lung a dezvoltării sustenabile a mediului de afaceri și a societății în ansamblul ei. Preocuparea pentru sustenabilitate s-a dezvoltat în același timp cu business-ul nostru, și încercăm mereu să ne concentrăm eforturile acolo unde putem avea cel mai mare impact și unde putem face diferența.”– Cristian Aciubotăriței, CEO INSOFT Development & Consulting.